Witam serdecznie Was wszystkich, jak już wiadomo po moich ostatnich problemach ze sprężarkami, zaczęliśmy myśleć z chłopakami z CompSportu i Wojtkiem z Master Tuning Katowice (Aligator)jak tu zaradzić tym problemom i zwiększyć jeszcze moc na tyle by przy jej rozsądnym wykorzystywaniu samochód mógł dość przyjemnie jeździć.
Po ostatniej wymianie sprężarki w CompSporcie, samochód pracował jak należy, zrobił kolejne tys km bez większych problemów. Zamontowaliśmy wskaźniki doładowania i temperatury oleju, co daje pewien pogląd na sytuacje z silnikiem i osprzętem.
Decyzja zapadła dość szybko: ALIGATOR KATOWICE MT Oddział
Po konsultacjach z Alim, zaczęliśmy powoli zbierać elementy pozwalające na zwiększenie mocy (nikt nie z nas nie twierdzi że ta moc jest bezpieczna, trzeba się po prostu dość solidnie z nią obchodzić bo może tłok w kolanko uderzyć lub tłumikiem popłynąć)
Setup na dziś to:
- IC z Iveco by CompSport
- Turbo 150 ARL
- wtryski hybrydy by Ali 216
- pompa 11 mm
- cała reszta seryjna i nie zmieniana od nowości
- sprzęgło delikatnie ślizga ale ma 188 kkm
- oprogramowanie by Ali
Wszystko zmontowane i zestrojone w MT Katowice Aligator
Powiem krótko „Nie mam pytań” samochód zapina jak wściekły.
Dziękuje w tym miejscu wszystkim, którzy przyczynili się do tego co jest obecnie.
Ale to nie wszystko, wkrótce kolejny wykres po wymianie sprzęgła i innych owianych słodką tajemnica modyfikacjach.
Pozdrawiam Wszystkich.
Poniżej wykres mocy z hamowni obciążeniowej TTC Kraków
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30 www.dynosoft.pl
Tak a propos mocnego tuningowania, ciekawostka - widziałem program na którejś angielskiej stacji gdzie pokazywali testy mocno stuningowanego BMW. Po dwóch okrążeniach na pełnym speedzie maska przednia wygięła się w literę V. Okazało się, ze ktoś robiąc tuning zapomniał o bilansie energetycznym silnika. No i maska nie wytrzymała ilości generowanego przez silnik ciepła.
Sprzęgło nowe, seryjne :!:
Moc jest rozłożona w bardzo ładny sposób, więc poślizg następuje przy naprawdę mocnym butowaniu z dołu.
A tym autkiem się tak nie jeździ...W końcu jest to rodzinne czeskie kombi :wink:
Pozdrawiam
Zamieszczone przez da3
mialem okazje obsewowac hamowanie na zywo czekam na jakies odczyty z g-techa
moje gratulacje
Wyobraż sobie ten powrót do domu... :twisted: bagatela o 23 :lol:
Pozdrawiam
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
:shock: Nie powiem ,tylko pogratulowac k
Na twoim aucie najlepiej widac ile tdi moze wytrzymac :wink:
Ja latam jakies 45kkm roznie i sie wahalem nad virusem ,patrze na twoj przebieg i modyfikacje i obawy zginely :diabelski_usmiech
Ile zamierzasz km jeszcze octa przejechac ? :drive:
Ja latam jakies 45kkm roznie i sie wahalem nad virusem ,patrze na twoj przebieg i modyfikacje i obawy zginely :diabelski_usmiech
Nie pekaj... ja jezdzie nie mniej niz 50kkm rocznie i nie mialem oporow... oczywiscie bez hardcore'owych softow... jednak juz za chwile korekta bedzie i u mnie :twisted:
A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Sprzęgło nowe, seryjne :!:
Moc jest rozłożona w bardzo ładny sposób, więc poślizg następuje przy naprawdę mocnym butowaniu z dołu.
A tym autkiem się tak nie jeździ...W końcu jest to rodzinne czeskie kombi :wink:
Nie chce straszyc, ale te nowe, seryjne sprzegla sa czesto do dupy. Nie to co te sprzed kilku lat... :cry: :cry:
Wiec jesli sie tylko troche slizga z dolu, to ja bym jeszcze na nim jezdzil do czasu az stanie sie to uciazliwe.
super !!! a więc może uda mi się zrobić coś na wzór MiśkaWAW !!! mam tylko jedno pytanie kto pomógł ci przerobic turbo ARL-a pod AHF? i na priva ile to kosztowało?? :|
Nie chce straszyc, ale te nowe, seryjne sprzegla sa czesto do dupy. Nie to co te sprzed kilku lat... :cry: :cry:
Wiec jesli sie tylko troche slizga z dolu, to ja bym jeszcze na nim jezdzil do czasu az stanie sie to uciazliwe.
Hm.... :roll:
Też coś tak słyszałem, ale przed kupnem coś się wymyśli.
Mikrus..a masz może jakieś info, jakie sprzęgło zaadoptować?? Wiesz, jakieś bardziej wytrzymałe...
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Maj 12, 2005 10:54 pm ]
Zamieszczone przez da3
A jak z dymieniem??
Troszkę przykopci 8)
Diesel :lol:
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Hm.... :roll:
Też coś tak słyszałem, ale przed kupnem coś się wymyśli.
Mikrus..a masz może jakieś info, jakie sprzęgło zaadoptować?? Wiesz, jakieś bardziej wytrzymałe...
Szczerze, to nie jestem w temacie. Sam zalozylem Sachso-Luka z mysla, ze bedzie wszystko okej, ale widze, ze fabrycznemu sprzeglu to ono za bardzo nie dorownuje... :? :?
Szczerze, to nie jestem w temacie. Sam zalozylem Sachso-Luka z mysla, ze bedzie wszystko okej, ale widze, ze fabrycznemu sprzeglu to ono za bardzo nie dorownuje... :? :?
Hmmm, ja wymieniłem komplet - razem z kołem zamachowym i szczerze mówiąc obce jest mi zjawisko "poślizgu sprzęgła". Zanabyłem je w ASO Skoda - nie mam pojęcia kto je robił ale też kojarzy mi się LUK.
Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
:shock: Nie powiem ,tylko pogratulowac k
Na twoim aucie najlepiej widac ile tdi moze wytrzymac :wink:
Ile zamierzasz km jeszcze octa przejechac ? :drive:
Witam, serdecznie, ………….
Samochód, jak pisałem ma sprzęgło od nowości nie zmieniane, na razie zostaje, przepływka nie zmieniana, układ hamulcowy wymiarowo taki sam tylko osprzęt cały Ferrodo i Bremo – brak narzekania - hamulce ogień, przeglądy co 10 tys. km wymiana kpl filtrów itp,
Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne, moc używana od czasu do czasu i w granicach rozsądku. A ile zrobi km to czas pokaże, na razie jest 189 kkm i zobaczymy jak będzie dalej, a jak wiecie dużo zależy od kierownika.
Dymi jak to diesel potrafi przy maksymalnym wciśnięciu pedału gazu, potem przestaje, zderzak nie jest czarny a to przy srebrnym kolorze dobry znak………
Na razie jest ok, wiec nie ma co narzekać, samochód nie jest na wyścigi, tylko do pracy a ta nie jest lekka, patrząc jak Octa jeździ non stop po kopalniach odkrywkowych czy kamieniołomach gdzie syf jest maksymalny……Ale dzielnie daje sobie rade i oby jak najdłużej.
Jak pisałem będzie jeszcze kilka zmian w temacie, wiec to jeszcze nie koniec modyfikacji( będzie lepiej) na tym zestawie ma przejechane 9 tys km i jest na razie ok.
Pozdrawiam i bez awaryjności Wszystkim życzę
Pionek znów gra.......
jesli chodzi o tuning i pełny obraz parametrów silnika zamontował bym jeszcze wskaznik EGT czyli temperatura wylotu spalin wtedy bedziesz mógł dokładnie zestroić silniczek i AFR
W dieslu nie ma takiej potrzeby... :wink:
@Luca - pytam z ciekawosci - jak wyglada teraz spalanie na tym setupie.
jesli chodzi o tuning i pełny obraz parametrów silnika zamontował bym jeszcze wskaznik EGT czyli temperatura wylotu spalin wtedy bedziesz mógł dokładnie zestroić silniczek i AFR
W dieslu nie ma takiej potrzeby... :wink:
@Luca - pytam z ciekawosci - jak wyglada teraz spalanie na tym setupie.
Hej, SPADŁO, średnia wychodzi ok 6,5 -7 l/100 km, przy niepełnym bucie typu Wrocław - Katowice 8-8,5 l/100 km, prękość w granicach 200-220. Natomiast jazda mieszana po naszych drogach, czyli raz max raz normal, na połowie baku potrafie zrobić spokojnie 400-450 km, wiec nie jes źle,
Pionek znów gra.......
Luca - mialbym prosbe - moglbys wrzucic zdjecie swojej Octavki w wolnej chwili?
Bo z tego co pamietam to kupowales chyba ATS-y, model, ktory bardzo mi sie podoba, a nie mialem jeszcze okazji zobaczyc na nich Octavii...
Komentarz